25.10.08

ECOSOCIALISME, SI

De vegades és millor no dir res que dir perogullades. En castellà diuen “por la boca muere el pez”, i és que el ministre Corbacho s’acaba de despatxar pronosticant que en dos mesos la crisi financera serà “finiquitada” i després iniciarem un període de “confiança”. Una cosa és no caure en el catastrofisme i no crear alarmisme, i una altra és no voler parlar clar a la gent i amagar la realitat que és com dir mentides. El sistema capitalista ha fet fallida i no sols ens trobem davant d’una crisi financera i immobiliària, és una crisi d’esgotament de model en la que conflueixen la crisi social, ambiental, energètica i alimentària.

Des de l’esquerra s’ha de plantejar de forma clara que cal avançar en una alternativa global al sistema capitalista i al model de desenvolupament insostenible que porta associat des de tots els punts de vista. És possible que la socialdemocràcia es conformi a que els bancs tornin a donar crèdits i es reactivi l’economia, però això no significarà sortir de la crisi, significarà que els poderosos que s’han enriquit creant tanta destrucció i patiment podran continuar fent de les seves, un cop rescatats amb diner públic. La dreta té clar que vol fer. Ho ha expressat molt clarament Nicolàs Sarkozy: refundar el capitalisme.

Els ecosocialistes també ho tenim clar: canviar de sistema. I per això cal que la política governi l’economia i la reguli, modernitzar ecològicament l’economia per produir i consumir d’una altra manera, canviar el model energètic i de mobilitat amb la introducció massiva d’energies renovables i transport públic, enfortir l’estat del benestar per assegurar la igualtat d’oportunitats, i lluitar contra la pobresa i les desigualtats arreu del món. No és una recepta màgica però el capitalisme és incapaç d’oferir un horitzó d’esperança i progrés a la humanitat. L’ecosocialisme si.

2 comentarios:

Iñaki Escudero Vázquez dijo...

"Des de l’esquerra s’ha de plantejar de forma clara que cal avançar en una alternativa global al sistema capitalista i al model de desenvolupament insostenible que porta associat..."

Hola company, exactament quin és aquest model? Jo ja conec el model capitalista, conec el socialista (i no em refereixo, per suposat, a l'aplicat de manera estricta a la URSS i el seu bloc). L'ecosocialista, quines diferencies té exactament amb un i l'altre?

Salut!

Paco Morales dijo...

Bona pregunta!. Be, jo no soc un especialista teòric en els sistemes d'organització social, però crec que el nostre model incorpora al "socialisme en llibertat" que podem considerar més tradicional, la sensibilitat ecologista (sense la qual no hi ha futur per a cap sistema) i la visió de gènere que faci efectiva la igualtat. I davant d'aquesta crisi del sistema hem de ressaltar la necessitat de que la política governi l'econòmia. Crec que un repàs del Manifest Ecosolialista ens vindria be a tots/es. Salut!