6.4.08

QUE NO JUGUIN AMB L’AIGUA

La sequera continua avançant i el debat sobre quines han de ser les solucions per evitar restriccions d’aigua a l’àrea metropolitana de Barcelona s’assembla més a una discussió de pati de col·legi, que a la confrontació responsable d'alternatives. Diferents actors polítics, mediàtics i socials estan deixant clar que el que ens juguem en aquesta crisi és alguna cosa més que trobar solucions als problemes. Ens juguem l’estabilitat del govern de la Generalitat de Catalunya i ens juguem el desenvolupament o no de la Nova Cultura de l’Aigua que tot just ha començat a donar els seus primers passos. I és evident que a alguns sectors polítics i econòmics aquesta Nova Cultura de l’Aigua, i qui la dirigeix, no els hi agrada gens.

L’escenari està molt clar: si no plou suficient durant els propers mesos totes les mesures planificades fins al moment no seran suficients per aportar l’aigua necessària a l’àrea metropolitana de Barcelona, i caldrà aconseguir noves aportacions d’aigua. Qualsevol alternativa cal decidir-la ara perquè només ens queden 7 mesos per a posar-les en marxa. I això sabent, a més, que les mesures seran provisionals a l’espera de l’entrada en funcionament de la dessaladora del Baix Llobregat que assolirà el 100% de la seva capacitat per produir aigua potable la primavera del 2009.

Fins al moment, la única solució viable que s’ha posat sobre la taula ha estat l’aportada pel departament de Medi Ambient: el transvasament temporal, condicionat i d’urgència del Segre al Llobregat durant 8 mesos. Però en aquest país s’ha consolidat la mala costum política d’utilitzar-ho tot i de qualsevol manera per aconseguir objectius polítics, que no en resoldre els problemes.

Menys aportar solucions tot si val per desgastar al Govern de la Generalitat de Catalunya i especialment al conseller de Medi Ambient i Habitatge. És molt preocupant que el president del Govern Central hagi vetat aquest transvasament temporal sense aportar alternatives reals i suficients. El mateix que fan CiU, PP i ERC a Catalunya. CiU que no ha fet res en 23 anys continua defensant el transvasament del Roina quan sap perfectament que aquesta actuació és a 10 anys vista i no resolt el problema que tenim avui. El PP continua amb la seva política d’enfrontar territoris abans amb l’Estatut i ara amb l’aigua, quan el seu únic interès és recuperar el transvasament de l’Ebre per alimentar camps de golf, i concentracions urbanes i regadius insostenibles al sud de Catalunya. I ERC, soci del govern català, utilitza el tema com arma interna en la lluita dels diferents sectors per guanyar el proper congrés. On són les propostes per abastir l’àrea metropolitana de Barcelona en cas de que la sequera continuï sent tant persistent?. De moment enlloc.

Darrerament tant des del PSOE com des de CiU (curiosa coincidència) s’insisteix en que la solució vindrà de la compra dels drets d’ús als regants de l’Ebre i del Segre. En el supòsit de que es pugui arribar a un acord amb aquestes comunitats, l’aigua aconseguida s’hauria de transportar o transvasar: o és que això ja no seria un transvasament?. Si no s’aporten més idees “més modernes, més econòmiques i més eficaces” com va declarar ZP quedarà molt clar que el PSOE i CiU estan aprofitant aquesta crisi per desestabilitzar el Govern de la Generalitat de Catalunya que és el que realment interessa: imposar com sigui la sociovergència en benefici de CiU a Catalunya i del PSOE a nivell d’Espanya, i, a més, tornar a la Vella Cultura de l’Aigua basada en grans transvasament permanents i grans infraestructures. Tot plegat un negoci rodó pels de sempre.

Si el Departament de Medi Ambient i Habitatge no hagués planificat determinades obres i infraestructures relaciones amb l’aigua avui els embasaments que alimenten l’àrea metropolitana de Barcelona no estarien al 20% sinó al 10% (recuperació i descontaminació de pous i canals, per exemple). Si la ciutadania de l’àrea metropolitana de Barcelona no estigués responen de forma cívica a les campanyes de sensibilització i estalvi d’aigua de la Generalitat de Catalunya i de molts ajuntaments, avui no ens trobaríem amb disminucions del consum tant importants com ho són del 4% en el conjunt de Catalunya i de més del 7% en l’àrea metropolitana de Barcelona. Però això no interessa als grans grups mediàtics.

Si plou de forma generosa en les properes setmanes i mesos no tindrem que aplicar les mesures urgents planificades i entrarem de ple en el debat entre la Vella i la Nova Cultura de l’Aigua. Que plogui, que plogui !!.

No hay comentarios: