25.3.08

ILP PER L’AVORTAMENT LLIURE I GRATUÏT.



El nou govern del PSOE no impulsarà una llei de terminis per fer realitat el dret de les dones a decidir sobre el seu propi cos, no impulsarà el dret a un avortament lliure i gratuït. Si volem impulsar aquesta llei ho hem de fer a través de la mobilització ciutadana i una línia de treball pot ser la Iniciativa Legislativa Popular (ILP): aconseguir més de 500 mil signatures a nivell d’Espanya per fer-li difícil al PSOE negar-se a discutir al Congrés dels Diputats una llei d’aquestes característiques, o com a mínim deixar al descobert la hipocresia d’aquells que es diuen d’esquerres i no tenen el coratge polític d’avançar en drets polítics i socials.

En el marc de la celebració del 8 de març a Terrassa les Dones amb ICV van organitzar una xerrada col·loqui sota el títol “Pel dret a decidir: avortament lliure i gratuït”. La xerrada va ser presentada per la nostra companya Fabiola Gil, regidora de polítiques de gènere de l’Ajuntament de Terrassa, i va comptar amb la participació de Carme Garcia, que ha estat diputada d’ICV-EUiA al Congrés dels Diputats, i d’una representant de l’Associació Catalana de Planificació Familiar. Una de les conclusions d’aquella xerrada va ser la necessitat de treballar per aconseguir una llei que atorgués de forma clara el dret a decidir de les dones sobre el seu propi cos, situació que ara no es dona a Espanya. Durant els 8 anys que va governar el PP a la Moncloa el PSOE va interpel·lar en 9 ocasions al govern conservador sobre l’avortament. Durant els primers quatre anys de govern de ZP el Grup Parlamentari del PSOE es va negar en repetides ocasions a discutir i a impulsar una llei de terminis per acabar amb una situació injusta i hipòcrita pel que fa a la realitat de l’avortament a Espanya. Les iniciatives eren del Grup Parlamentari d’IU-ICV i no van prosperar. Abans de les eleccions 99 dones van ser imputades per la Guàrdia Civil per avortar de forma il·legal. El PSOE va excloure la problemàtica de l’avortament del seu programa electoral i fins i tot la Vicepresidenta del govern es va atrevir a argumentar que no hi havia demanda social per canviar la llei. Arribats a aquesta situació, del sorprenent silenci de moltes associacions feministes, i desprès dels resultats electorals és evident que només la mobilització social serà capaç de plantejar amb força la necessitat d’aprovar una llei de terminis que garantitzi a les dones l’exercici dels seus drets. És una qüestió de drets humans.

La ILP té l’avantatja de que pot ser assumida per importants sectors socials a diferència d’altres iniciatives més minoritàries com poden ser les autoinculpacions. A més, la ILP promou la mobilització i el debat social, i l’acció política entre el teixit social i la ciutadania. Crec que ICV ha d’impulsar aquesta iniciativa amb la complicitat del moviment feminista i altres forces polítiques i socials. Si el PSOE vol mirar cap a un altre costat davant dels problemes reals de les persones, nosaltres ens hem de mantenir fidels als compromisos electorals i continuar treballant per fer realitat el dret a decidir de les dones.

No hay comentarios: