16.2.08

CONVENCIÓ CATALANA DEL CANVI CLIMÀTIC

Dijous passat vaig participar, junt amb centenars de persones, en la jornada de cloenda de la Convenció Catalana del Canvi Climàtic, un procés participatiu per definir l'estratègia de Catalunya davant d'aquest important repte. Crec que tot aquest procés, de quatre mesos, no ha merescut el suficient interès per part dels mitjans de comunicació i espero que els resultats de la convenció obtinguin millor tracte dels mitjans i més interès de la societat en general.
Mentre es realitzava la convenció a Barcelona es manifestaven 60 mil persones del món educatiu no conformes en com s'ha iniciat el procés per redactar la Llei d'Educació de Catalunya. I a la convenció centenars de representants del món associatiu, de les administracions públiques, del món acadèmic i de l'empresarial tancaven els treballs que han donat llum a l'Avantprojecte de Pla Català de mitigació del canvi climàtic 2008-2012). És evident, doncs, que hi han diferents maneres de fer les coses, fins i tot dins del mateix govern de la Generalitat.

El cas és que Catalunya ha estat la primera regió europea que de manera voluntària s'ha proposat tenir una estratègia pròpia de mitigació del canvi climàtic. Una estratègia que ens possibiliti complir amb el Protocol de Kioto (que avui imcumplim clarament) i que ens situï en bones condicions per afrontar els propers acords internacionals en aquesta matèria, que tot indica seran més profunds. Per aquest motiu el president de la Comissió Temporal del Canvi Climàtic del Parlament Europeu, Sr. Guido Sacconi, ens va felicitar i ens va posar com exemple a seguir a Europa.
Alguns podran dir que faig autobombo, però és evident que sense ICV al govern de la Generalitat, i liderant la conselleria de Medi Ambient i Habitatge, això no hagués estat així. Crec sincerament que estem demostrant que som capdavanters en fer discursos i en transformar-los en propostes, i, a més, des de la participació oberta a la societat. Ho vem fer en les polítiques d'habitatge i ara ho hem tornat a demostrar. No ho fem sols, faltaria més, però és evident que gràcies a la presència d'ICV la lluita contra el canvi climàtic té avui més pes i més centralitat en les prioritats polítiques del govern.

Com deia abans, a la convenció es va presentar l'Avanprojecte de Pla Català contra el Canvi Climàtic, un document on s'inclouen aportacions realitzades al llarg del procés participatiu, i les propostes dels diferents departaments de la Generalitat de Catalunya. L'avantprojecte, que molt aviat estarà a disposició en el web del Departament de Medi Ambient i Habitatge, serà enriquit en els propers dos mesos, per ser desprès aprovat pel Govern.
És gratificant veure com a Catalunya som capaços de passar dels dicurssos, políticament correctes i que tothom s'atreveix a fer, a la concreció de 150 mesures que afecten als sectors que més emissions de CO2 emeten (energia, mobilitat, agricultura, construcció, gestió de residus, indústria, etc). L'objectiu del pla és reduir 5,3 milions de tones de CO2 en l'horitzó del 2012. Aquesta rebaixa d'emissions, ambiciosa però possible, ens farà complir amb el Protocol de Kioto (dins de l'estratègia europea) i situar-nos en millors condicions per afrontar els nous reptes mundials que es plantejaran pel periòde 2012-2020. En altres entrades al blog entraré comentar el contingut de la proposta de pla.

1 comentario:

Carles Rodríguez dijo...

Quant d'interès en que coses importants com la convenció catalana del canvi climàtic no surtin a la premsa...
Igualment la bona feina queda feta i, encara que sigui a un bloc, escrita.
Felicitats pels teus comentaris!!

Salut!!