21.4.09

Finançament: credibilitat 0

Després de la reunió Chaves-Montilla m’agradaria ser optimista i pensar que finalment el govern central complirà amb l’Estatut de Catalunya pel que fa al nou model de finançament i que aquest serà més just i solidari per Catalunya. El problema que tinc és que Zapatero i el seu govern en aquest aspecte, i en molts d’altres, tenen una credibilitat "0" mentre no demostrin el contrari. “Fets i no paraules” que deia el President Montilla .....

Semblaria que un cop desencallat el deute històric d’Andalusia i de comprometre una milionada considerable en infraestructures amb Madrid i amb les Illes Balears, ara tocaria Catalunya. I amb Catalunya només es pot complir respectant el que estableix l’Estatut que és una llei orgànica refrendada per la ciutadania catalana. Només es pot complir establint un nou sistema de finançament que acabi amb la injustícia que implica l’actual sistema.

L’altra dia un diari ho explicava bastant be: si la mitjana d’Espanya és 100, Catalunya contribueix a les arques públiques centrals amb 120 i després de l’anivellament Catalunya rep 94 (li diuen solidaritat!). La darrera proposta Solbes oferia rebre 97 (del tot insuficient i inacceptable) i el Govern de la Generalitat reclama arribar a una xifra de entre 103 i 105. Jo crec que la cosa hauria d’estar molt clara: aportant Catalunya 120 no pot estar, com a mínim, per sota de la mitjana espanyola. Crec que 15 punts de solidaritat demostra àmpliament la nostra voluntat.

Però ja veurem. De moment credibilitat "0", i com diuen “al maig cada dia un raig”, el que no sabem és de què.

No hay comentarios: