21.3.09

TENIM UN PROBLEMA I GREU

Ja s’han aixecat veus, des de la dreta i des de l’esquerra, que demanen la dimissió del conseller Saura per la càrrega desproporcionada, indiscriminada i poc professional dels Mossos el passat dimarts 17 de març. Les veus de dretes han estat sempre presents, fins i tot abans de que Joan Saura fos nomenat Conseller d’Interior. Em preocupen més les veus de gent d’esquerres que des d’una posició més estètica que ideològica, demanen també la dimissió de Saura.

Des del convenciment profund de que Joan Saura ni està d’acord amb les càrregues ni ha donat les ordres, de què serviria la dimissió de Saura, i a qui faria content?. Un nou conseller/a assegurarà que s’investigui a fons els fets, la línia de comandaments que ha donat les ordres i s’exigeixin les responsabilitats que es desprenguin?. Algú de l’actual majoria parlamentària que dona suport al govern serà capaç d’enfrontar-se al corporativisme de sectors del cos de Mossos d’Esquadra i aprofundir les línies de transparència i principis ètics que s’han desenvolupat?. Jo crec que la dimissió de Saura no faria més que consolidar els sectors més immobilistes dels Mossos d’Esquadra, fer content a la dreta i a la gent que no suporta que ICV porti Interior. Quin objectiu s’aconseguiria?.

Més Enllà del desgast polític del conseller Saura i d’ICV per les càrregues injustificades i indiscriminades, la imatge dels Mossos d’Esquadra està en entredit. L’actuació d’uns pocs comandaments i d’uns pocs agents ha amplificat una imatge de duresa i corporativisme que l’allunya de la ciutadania a la que serveix. Desprès de conèixer les primeres declaracions del Sindicat de Policia de Catalunya, que recriminava a Saura no haver defensat amb fermesa l’actuació dels Mossos perquè s’havia desenvolupat sota paràmetres “normals”, i de conèixer que bona part de la cúpula d’Interior són partidaris de la “ma dura” sense passar abans pel diàleg i la negociació, sorgeixen algunes preguntes: al servei de qui estan els Mossos?. Són un grup corporativista que fa allò que creu oportú sense atenir-se a la política de seguretat que marca el Govern de la Generalitat de Catalunya i en aquest cas del Departament d’Interior?. Perquè han estat agredits 31 periodistes, entre d’altres ciutadans/es aliens a la manifestació?.

Seria del tot injust, i pot passar, que una bona gestió del Departament d’Interior que s’ha caracteritzat per la introducció de més transparència, de més proximitat a la ciutadania, de principis ètics i de nous programes d’actuació en la gestió del Mossos d’Esquadra, quedés anul·lada per aquests lamentables fets. Sempre es poden cometre errors, no hi ha res perfecte, però els fets dels que parlem van molt més enllà d’un “error”. Caldrà aclarir exactament qui va donar les ordres i quines ordres van donar, per desprès exigir i aplicar les responsabilitats que es derivin, i per això s’ha obert una investigació.

Si hi han sectors del Mossos incomodes per la ubicació de càmeres a les comissaries o per les darreres condemnes judicials a Mossos pels seus excessos, i volen fer pagar al conseller Saura la seva incomoditat, s’hauran d’identificar aquests/es agents i obrir els corresponents expedients perquè és evident que aquests/es no estan al servei de la ciutadania, ni apliquen allò que decideixen les institucions democràtiques, i això no s’ho pot permetre un govern, i menys des de l’esquerra. Investigació a fons i amb conseqüències.

5 comentarios:

Iñaki Escudero Vázquez dijo...

A Saura molt poca gent de l'esquerra li ha demanat la dimissió. El que se li ha demanat és que depuri responsabilitats dins d'aquest cos, que com molt ben dius, està impregnat de corporativisme.
Diu la dita que "qui calla otorga". Si el conseller no depura les responsabilitats que corresponguin al seus subordinats, a llavors si que li toca a ell assumir-les.
Espero equivocar-me, però ja veurem com ens afecta electoralment sobre un dels col·lectius que més suport ens dóna, els joves. Però en fi, imagino que també trobarem explicacions "alternatives" a la més lògica.

Unknown dijo...

Dimisión por incompetente. Esta no es la primera vez que la policía autonómica sale a la palestra informativa por casos de abuso policial y cargas desproporcionadas. Saura lleva desde 2006 como conseller y no ha logrado "hacerse" con el control de los mossos d´escuadra. Esta policía actua como si estuviera al servicio de Esperanza Aguirre. Siendo la formación política con menos peso decisorio em las políticas a desarrollar dentro del tripartito, es un error encargarse de la consellería que tiene la policía a su cargo y que va a tener que actuar ( mejor o peor ) ante los que se manifiestan por considerar determinadas leyes del gobierno catalán injustas. El PSC os quiere mal ofreciendoos esa cartera y vosotros no debisteis aceptarla. Ahora las consecuencias de haber aceptado ya las conocéis. De vosotros depende que dejéis interior o que siguáis perdiendo apoyos en los movimientos reivindicativos que se manifiestan ante las políticas liberalizadoras de los gobiernos ( europeos, central y autonómico)

Paco Morales dijo...

Les coses són bastant més complexes del que semblen a primera vista. Quan la majoria d'ICV va acceptar interior ja sabíem que acceptàvem un repte molt important. Malgrat tot la política d'Interior també s'ha de gestionar en qualsevol govern sent una de les responsabilitats més difícils si el que vols és introduir canvis important en la seva actuació. Estic d'acord en que un cop es disposi de l'informe que ha encarregat el conseller s'hauran de depurar responsabilitats, perquè això li donarà credibilitat al desacord del conseller amb les càrregues.

El corporativisme que impregna bona part del cos del Mossos d'Esquadra no es canvia en dos dies ni en dos anys. És un cos acostumat a la no crítica i menys dels seus responsables polítics. L'equilibri no és fàcil: acceptar la crítica a determinades actuacions i sentir-se recolzats pels comandaments i els responsables polítics.

Jo crec, per tant, que Joan Saura no és un incompetent, i que la seva actuació a la conselleria no es sembla gens a la que practica l'Esperança Aguirre a la comunitat de Madrid. Només cal comparar els nous programes que s'han posat en marxa, la transparència introduïda en aquests 2 anys i la creació del Comitè d'Ètica. I d'altra banda reconec que serà molt difícil capitalitzar la bona gestió que s'està realitzant en molts aspectes, especialment entre sectors joves. Però haurem d'intentar continuar introduint canvis a Interior. O em de renunciar a estar en qualsevol govern perquè és difícil i complex canviar determinades polítiques?. Segurament seria més còmode per ICV no portar Interior, sens dubte, però els problemes i les polítiques continuarien existint, no?. Be, aquestes són les meves reflexions sense ànim de tenir la veritat absoluta.

Unknown dijo...

Paco, com sempre molt lúcid

Toni Salado dijo...

Bon post Paco, jo em vaig expressar de manera semblant en la meva reflexió del divendres passat:

http://blocpolitikon.blogspot.com/2009/03/reflexiones-tras-lo-ocurrido-con-ls.html

Salut company!