16.9.07

Una línia d'alta tensió guarnint Terrassa




Encara no m'ho puc creure, però sembla cert. La línia d'alta tensió que parteix de la N-150, travessa el Polígon Industrial d'Els Bellots, i discorre a banda i banda de la Riera de Les Arenes "conclou" al Llac Petit, és a dir, enlloc. A principis d'agost el Diari de Terrassa es feia reso del compromís del Ministeri D'Indústria de des-programar i desmuntar la línia d'alta tensió Mas Figueras-Pierola que en els darrers plans del ministeri figura encara, desprès de desenes anys, en construcció. La decisió parteix de la petició dels promotors de l'ampliació del polígon industrial, i de l'Ajuntament, per estalviar-se el soterrament de la línia que té assignat el sector i que evidentment té un important cost econòmic. En la ordenació urbanística que Terrassa va aprovar definitivament al 2003 hi havia un pla de soterrament de línies d'alta tensió i aquesta era una ferma candidata al soterrament degut al gran impacte ambiental i visual que provoca en molts barris de la ciutat. Per sort no hem invertit ni un euro en soterrar la línia perquè hagués estat l'exemple més clar "d'enterrar diner públic".


Però ara la situació ha canviat considerablement, ara serà el ministeri qui desmunti la línia perquè ha estat inactiva, la seva situació oficial ha estat sempre "en construcció" com les pàgines web, i "conclou", m'encanta aquesta paraula al Llac Petit. Com a mínim hem estat suportant aquesta línia d'alta tensió durant més de treinta anys sense que servís per a res. Moltes ciutadanes i ciutadans han vist degradat el paisatge urbà per unes enormes torres de ferro i uns llargs cables que formaven un enorme camp electromagnètic que preocupava als veïns/es més propers. Encara recordo el gran impacte visual i anímic que en va provocar al 1976, quan vaig arribar a Terrassa, la visió de la Riera de Les Arenes acompanyada de l'enorme línia d'alta tensió.


Ara, a més de demanar celeritat en el desmuntatge total i integral d'aquesta infraestructura inútil que ens ha acompanyat més de mitja vida, cal demanar al Ministeri d'Indústria que en el marc de l'estudi que ha de realitzar de tota la xarxa elèctrica metropolitana, arran de la gran apagada de Barcelona, detecti si tenim en el nostre terme municipal més infraestructures elèctriques inactives, símbol de progrés econòmic, que no juguen cap paper, i que no van enlloc. Realment REE (Red Electrica Española) s'ho hauria de fer mirar. Quina confiança hem de tenir en la capacitat de planificació de determinats organismes públics?. Fins i tot li hauríem de demanar a REE que compensés als terrassencs/ques per aquests anys de guarniment gratuït i inútil de molts barris terrassencs.

No hay comentarios: