9.7.09

CANVI CLIMÀTIC I G-8

Fa pocs mesos que personatges com Aznar o el president de torn de la UE i de Txèquia s’atrevien a dir, a escriure i a publicar que el canvi climàtic era un invent de científics malintencionats i radicals ecologistes. Era una mena de confabulació mundial per fer-li la guitza al capitalisme triomfant. Be, avui la lluita conta el canvi climàtic forma part de l’agenda política mundial com ho demostra que és el tema estrella de la cimera del G-8 (una altra cosa és com el tractin i a quins acords arribin). Més enllà de la correlació de forces entre la dreta i l’esquerra que existeix també alhora de plantejar-se com enfrontar aquest repte global, reprodueixo les paraules del secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, davant de les negociacions que es produeixen dins del G-8: "Las políticas que han planteado hasta ahora no son suficientes", "Esto es un imperativo político y moral y una responsabilidad histórica (...) para el futuro de la Humanidad, incluso para el futuro del planeta Tierra".

Crec que hem de destacar que, finalment, totes aquelles persones, ongs ambientalistes i ecologistes, comunitat científica i partits com ICV hem aconseguit que amplis sectors socials tinguin consciència de la necessitat de lluitar contra els efectes del canvi climàtic, provocat per l’acció de la humanitat rica, i per tant, de la necessitat de canviar el model de desenvolupament en el que vivim. No és menys cert, però, que haurem de lluitar i treballar encara molt per a que aquesta necessitat i desig es converteixi en un canvi profund de les polítiques que avui encara es continuen impulsant i que contradiuen els discursos polítics dels partits, tant de la dreta com de bona part de la socialdemocràcia.

Un cop coneguem els acords del G-8 ens hauran d’explicar com pensar aconseguir els objectius que es marquen, perquè desprès dels acords i dels discursos caldrà posar en marxa polítiques concretes, i aquesta segona part no és el seu fort. Perquè una cosa és dir que es vol lluitar contra el canvi climàtic i una altra és fer-ho amb totes les conseqüències.