27.5.09

AutoCat: incomprensible

El Govern català, amb l’oposició d’ICV-EUiA, ha aprovat el seu pla de promoció del sector automobilístic en temps de crisi econòmica. És un pla que permetrà beneficiar als que més tenen i als cotxes més contaminants a diferència del pla aprovat pel govern espanyol. A Catalunya es poden atorgar ajuts a cotxes amb un preu de fins a 49.000 euros (a Espanya 30.000), i que superin les 150 grCO2/km. Un anàlisi de quins són els automòbils que es fabriquen a Catalunya, quins són els seus preus, i quines les seves emissions per kilòmetre fa del tot incomprensible el pla català, defensat pel conseller Huguet.

La majoria dels models que es fabriquen a Seat i Nissan costen menys de 30.000 euros i compten amb més models amb emissions inferiors a 150grCO2/km. Per què el PSC i ERC eleven el llistó tant en preu com en emissions?. A qui volen beneficiar?. És aquesta la política que volen impulsar a Europa?. Fins i tot la ministra espanyola de Medi Ambient s’ha mostrar contrària a aquesta mesura, que ja és dir.

A més, aquest pla acaba mostrant una posició erràtica del mateix govern que en pocs dies ha passat d’afirmar que fins que no hagués acord en el nou model de finançament per Catalunya no disposava de recursos econòmics per invertir en el pla espanyol, a aprovar un pla propi que supera àmpliament els llindars de preus i emissions plantejats a Espanya en el que sembla una absurda competició per veure qui la diu més grossa.

Aquest pla, per conjuntural que sigui, contradiu moltes de les polítiques ambientals aprovades pel mateix govern català i per directives i objectius aprovats a la Unió Europea de lluita contra el canvi climàtic i la millora de l’aire que respirem en àrees urbanes. Per exemple la UE s’ha fitxat el 2015 com a data per a que els nous cotxes no superin els 120grCO2/km. D’altra banda compromet recursos que són necessaris per fer front a les conseqüències que la crisi econòmica està provocant en amplis sectors socials.

La sortida de la crisi econòmica no es pot contraposar a les necessitats socials creixents, ni a la defensa del medi ambient com a millor inversió de futur.

24.5.09

Per un nou compromís d'esquerres i verd

La majoria de governs europeus són de dretes o han practicat polítiques de dretes. I aquestes són les polítiques que han provocat la gravíssima crisi econòmica en la que ens trobem. Aquesta relació de forces es reflexa en les polítiques que emanen de la Comissió Europea (incapaç de fer front a la crisi) i que només troben una certa oposició en el Parlament Europeu en el que es poden conforma majories parlamentàries d’esquerres i ecologistes amb capacitat per paralitzar algunes decisions regressives. Cal fer polítiques d’esquerres a Europa, a Espanya i a Catalunya. No si val reclamar el vot d’esquerres per desprès arribar al Parlament Europeu i coincidir en un 80% de les votacions amb el Partit Popular Europeu, que és el que ha fet el PSOE.

Aquesta és una molt bona raó per demanar a la ciutadania que voti en les properes eleccions europees del proper 7 de juny. Dependrà de la composició del proper Parlament Europeu que Europa camini cap a la consolidació i ampliació del seu model social o que per contra vagi erosionant el que ha costat construir durant desenes d’anys a través de l’acció política de l’europeisme democràtic i d’esquerres, i de les lluites socials.

Una bona manera d’enfrontar-nos al pessimisme social que impera i als que han provocat la crisi econòmica, social i ambiental que patim, es fer girar al Parlament Europeu cap a l’esquerra i l’ecologisme. I això només es pot fer votant a forces polítiques que com ICV-EUiA estan compromeses amb la transformació social i ambiental de les nostres comunitats. L’Europa dels mercats i els negocis ja existeix. El que cal és desenvolupar i enfortir l’Europa Social i Ecològica. És necessari recolçar amb els vot un nou compromís d'esquerres i verd com el que representa ICV-EUiA.

Perquè volem una Europa amb un govern que lluiti contra la crisi econòmica i es preocupi per millorar la qualitat de vida dels treballadors/es; una Europa compromesa en aconseguir la plena igualtat entre homes i dones; una Europa que lluita decididament contra el canvi climàtic i cuida el seu medi ambient; una Europa que fa de la cultura, del coneixement i la innovació, del diàleg i la cultura de la pau els seus instruments per relacionar-se amb el món. Una Europa en la que tots els seus ciutadans/es tenen els mateixos drets i els mateixos deures vers la comunitat. El programa electoral complet a: http://www.raulromeva.cat/programa-europees