25.6.07

ENERGIES RENOVABLES I DESCENTRALITZACIO


La producció d'energies renovables estan atraien molta inversió. Les grans empreses estan invertint en un sector que veuen rentable i de futur. Ja ho deiem fa alguns anys que aquest sector seria estratègic i amb capacitat de generar nova ocupació. Aquesta inversió es concentra especialment al nostre pais en l'eòlica, encara que la fotovoltàica cada vegada està agafant més força. Aquest procés té aspectes positius com és l'increment de la producció d'energies renovables que ens fa ser menys depenents del petroli i contribueix als objectius del Protocol de Kioto. Cal però parar atenció des del sector públic i des de l'esquerra que representem perquè aquest inici de canvi de model energètic no torni a conentrar-se en "poques mans". Una de les moltes virtuts de les energies renovables és que permeten una descentralització de la producció donat que és molt més fàcil produir energia. Els particulars, els petits productors i les administracions públiques poden i han d'intervenir de manera decidida per tal de que una part important de la producció energètica del futur estigui en "moltes mans" i així poder influir en les polítiques energètiques. Hem de saludar les iniciatives dels Horts Solars que alguns ajuntament estan posant en marxa. Si des d'ICV vem ser capaços d'influir en la generalització de les ordenances solars municipals per què ara no hem de plantejar-nos la generalització d'ordenances d'energia solar fotovoltàica?. Estic convençut que des del Departament de Medi Ambient i Habitatge es pot fer molta feina conjunta amb els ajuntaments i el teixit associatiu.

23.6.07

CAP A ON VA EUROPA?

Després de llegir les primeres informacions sobre la Cimera europea de caps d'estat és difícil saber quina és la profunditat dels acords i cap a on ens porten. Només he estat capaç d'entendre que es retrassa fins al 2017 (per fer contenta Polónia) el sistema de doble votació. I que es canvia el títol de ministre pel d'alt representant per la política exterior (per fer content al Regne Unit). Suposo i espero que hi hagi alguna cosa més perquè si no Europa continuarà en "stand by" molt anys i el mòn dona una volta cada dia. Estic convençut que el company Raul Romeva ens explicarà molt aviat quins són els acords que s'han pres i a partir d'aquí poder explicar-li a la ciutadania alguna cosa entenedora.

20.6.07

QUE FEM A L'ÀREA METROPOLITANA

Els resultats electorals d'ICV-EUiA a tota l'àrea metropolitana posen de manifest, un cop més, que necessitem una nova estratègia i una nova manera de fer per connectar amb la ciutadania d'esquerres. No serà fàcil i no crec que ningú tingui fórmules màgiques, però necessitem fer una reflexió col.lectiva que ens ajudi a trobar noves fórmules d'organització, de comunicació i de treball polític. Tinc la sensació des de fa temps que cada organització local treballa de la manera que pot o que sap, sense cap tipus de pauta general de l'organització. El nivell d'abstenció i els resultats a molts dels nostres barris evidencia que alguna cosa no fem bé i que els nostres missatges no arriben amb força. El cas de com es reben les nostres propostes sobre immigració és només un exemple. El pla d'extensió territorial d'ICV està molt be i ha donat els seus resultats, però no podem perdre de vista que a Catalunya quasi 5 milions de persones vivim a l'àrea metropolitana de Barcelona en un sentit ampli. Ara venen les eleccions generals i és evident que la nostra representació al Congrés del Diputats vindrà de la provincia de Barcelona. Comencem per pensar-hi i a intercanviar idees i propostes per capgirar la situació.

19.6.07

UN BON ACORD A TERRASSA

Després de moltes reunions divendres passat signavem l'acord de govern entre el PSC, ICV-EUiA i ERC a Terrassa. Aquesta vegada ha estat més fàcil perquè veniem de l'experiència de quatre anys de govern conjunt. Tot i que ERC ha perdut un regidor el mapa polític municipal és molt estable. En l'acord per primera vegada a la història s'introdueix una nova organització municipal. Encara que pugui semblar mentida ara tindrem una Comissió de Govern amb competències delegades, s'han reduit les àrees de 9 a 5, i els tinents d'alcalde tindran competències sobre les regidories de l'àrea que coordinen. Més enllà d'això l'acord programàtic no només marca les línies estratègiques del govern d'esquerres, sinó que baixa a les concrecions que formaran part del Pla de Mandat que és tant com el full de ruta del govern en els quatre anys i, a més, és públic. En el contingut de l'acord de govern es pot veure de forma molt clara la nostra influència. ICV-EUiA portarà l'àrea de Desenvolupament Estratègic i Econòmic de la ciutat, on estan incloses les regidories de Promoció Econòmica, Innovació, Comerç i Turisme. I, a més, continuem portant les regidories d'Educació i de Promoció de la Dona. És molt important que s'hagi reforçar el paper polític i competencial de la Comissió de Govern, perquè això ens permetrà tenir un major control i una major participació sobre el conjunt de les polítiques que es desenvolupin. Crec que és un bon acord que ens permet continuar treballant per Terrassa en clau d'esquerres i de transformació social. Ara ens toca fer-ho be, posar les piles a l'organització i capitalitzar la nostra tasca en les properes eleccions municipals.

10.6.07

A PREPARAR LES GENERALS !

Les eleccions generals ja estan aquí. Tant des de l'àmbit polític dels grans partits, com des de l'àmbit mediàtic, els intents de bipolaritzar les eleccions entre el PSOE i el PP seran molt fortes. I això vol dir que el nostre espai polític haurà de fer un esforç enorme per visualitzar-se amb missatges i propostes concretes. Tant ICV com IU a nivell d'Espanya hauran d'encertar molt be els missatges per tal d'aspirar a obtenir uns bons resultats electorals. Crec que des d'ICV és imprescindible comptar, el més aviat possible, amb 10 punts que expliquin molt be la nostra utilitat al Congrès dels Diputats i iniciar un treball polític i social d'explicació al territori. L'organització s'ha de dotar d'una estratègia nacional, amb especial incidència a l'àrea metropolitana de Barcelona, per tal de garantir una comunicació efectiva entre la ciutadania.
El resultat de les eleccions municipals ha dibuixat un mapa polític amb un PP envalentonat, un PSOE acomplexat davant de la dreta, i una IU que continua débil. A Catalunya la gran abstenció no ha afectat a tots els partits per igual. Ha beneficiat als dos grans partits (PSC i CiU), ha beneficiat també als més petits (CUP'S, plataformes ...), i ha afectat més als mitjans (PP, ERC, i ICV). És molt provable que a les generals l'abstenció no sigui tan alta, i és aquí on hem de dirigir una part important dels nostres esforços: el propi electorat d'ICV que s'ha abstingut. Crec que és molt important que realitzem un primer treball de proximitat al nostre electorat per apropar-nos a les causes de la seva abstenció: desencant, cansament, conformitat ... ICV ja ha fet públic que farà un procés participatiu per elaborar el programa electoral i hem de fer-ho de forma rigurosa i des de la proximitat als problemes de la gent. A treballar.

8.6.07

Hem perdut l'alcaldia de Santa Perpètua

No és fàcil escriure aquestes ratlles. Fa poques hores que el PSC, ERC i CiU han fet públic el seu acord per desplaçar ICV-EUiA de l'alcaldia i del govern de Santa Perpètua. Ha estat un cop dur encara que desde fa uns tres dies ja es veia que CiU tenia la intenció de passar-se al "costat fosc de la política". I dic costat fosc no perquè no tinguin dret a pactar amb qui considerin oportú, sinó perquè en aquesta ocasió no han intervingut ni elements programàtics, ni de distribució de responsabilitats en el nou govern local. Ha estat senzillament allò de "quitate tu pa ponerme yo". I així ens ho han dit: que el projecte de ciutat està molt bé i no pensen tocar res !!!. Els que estem en política des de fa alguns anys sabem que sempre hi han moments difícils i bruts. Que hi han interessos exclussivament personals i tot això. Però quan ho vius en directe veus perfectament on està la talla política i personal d'alguns personatges. Finalment a Santa Perpètua s'han aliat les vísceres, les mentides, i els sous, i ja veurem com li va a la ciutat. ICV tot i guanyar les eleccions en vots i regidors/es passarà a l'oposició i ho farà amb el cap ben alt i amb tota la legitimitat del món per fer una oposició que parteix de la tasca de govern ben feta, hanvent planificat el futur de la ciutat fins el 2010, i amb una actuació personal impecable. Gent d'esquerres, ecologista, honesta i compromesa de debò. Em teniu al vostre costat. Salut i endavant.

4.6.07

El lio d'ERC

Em preocupa que una part dels tertulians del país opinin que l'opció de Jordi Portabella d'optar per no reeditar el tripartit a Barcelona honora la política. Encara no sabem si aquesta posició només vol reforçar el seu paper negociador. Si fos així seria un desastre per la política i uns quans milers de ciutadans més es passarien a l'abstenció. Però si un arriba a la conclusió que ha encapçalat una llista que ha fracassat el que honora la política és dimitir i no pendre posesió com a regidor. Jo crec que en tot cas no es pot utilitzar la governabilitat d'una ciutat en clau interna per jugar ves a saber a què al si d'ERC. Els arguments que ha utilitzat Jordi Portabella es poden aplicar a unes quantes ciutats catalanes, entre elles Terrassa. Però això sembla que no està passant. Com ja és habitual ERC juga amb foc, el problema és que ens cremen tots. A ICV em de ser capaços de no montar aquests espectacles, però també em de ser capaços de marcar més el nostre perfil polític i apareixer davant de la ciutadania de forma més nítida. És imprescindible que millorem la nostra organització i la relació amb la ciutadania.

1.6.07

MOMENTS DE CONFUSIÓ

L'alta abstenció i els propis resultats de les eleccions municipals han generat un mapa polític molt singular, per no dir altre cosa, i una sensació de molta confusió. No vull dir que ICV-EUiA no hagi guanyat res en aquestes eleccions (sobre tot extensió territorial), però si que hem perdut molt, especialment a la Catalunya metropolitana. D'unes expectatives molt altes que es van generar a les eleccions autonòmiques hem passat a uns resultats que ens situen a la baixa i que han sorprés a tothom. Vol dir que no tot ho hem fet be, i que no hem sapigut detectar que part del nostre electorat anava a l'abstenció i perquè. Ara ens toca cercar respostes a moltes preguntes i mantenir el cap fred. Ens toca fer plans de treball per afrontar aquesta nova etapa política que ja té en l'horitzó unes eleccions generals que seran molt dures pel nostre espai polític. Però cada cosa en el seu moment. Ara la prioritat és veure com han de quedar els nostres grups municipals mantenint la nostra coherència ja sigui en la creació de nous governs o estan a l'oposició, sense perdre de vista que representem un espai polític amb idees i projectes que vol canviar la realitat.
Jo crec que a Terrassa hem d'intentar fer allò que hem dit a la campanya i pel que ens ha votat la ciutadania: formar un govern d'esquerres plural. Ho hem de fer sense complexes i aconseguint un bon acord programàtic i de distribució de responsabilitats. Aquesta és la feina dels propers dies. Ànims, salut i endavant.